naar Marker Nieuws indexpagina
Matsebakker bakt voor kerken
  
 

ENSCHEDE – De enige Nederlandse matsefabriek, Hollandia Matzes, ziet vanuit kerken groeiende vraag naar matses voor de avondmaalsviering.

Een kerk in Ommen bestelde deze week al 5000 minimatses van vier centimeter doorsnee om de kans op besmetting met het Mexicaanse griepvirus tegen te gaan. Ook de Hrvormde Gemeente in Marken en een kerk in Bodegraven belden naar het bedrijf voor een bestelling, aldus directeur Pieter Heijs. „We leverden wel al aan evenementen van de EO of van Xnoizz, maar kerken stonden nog niet op onze klantenlijst.”

Heijs was „compleet verrast door de bestellingen. Theoretisch is het gebruik van matses een goede oplossing, maar ik kan niets zinnigs zeggen over de voortgang van de Mexicaanse griep.”

Hoewel de matses niet apart zijn verpakt, kan hij zich voorstellen dat kerken inschatten dat het besmettingsgevaar vermindert. „Als degene die de matse uitdeelt, goed zijn handen heeft gewassen en de matse legt op de hand van de ander, zonder die aan te raken, is er minder kans op virusoverdracht dan met brood breken en uitdelen.”

De minimatses zijn verpakt per veertig stuks en kosten in winkels iets meer dan een euro. Bij Hollandia Matzes zijn ze ook te koop. Afhankelijk van de afname is de prijs inclusief transportkosten rond de twee cent per matse.

 
 

Bron: Reformatorisch Dagblad, vrijdag 21 augustus 2009

 
 naar Marker Nieuws indexpagina