naar Marker Nieuws indexpagina
Criticus-journalist MichaŽl Zeeman overleden
Marken, 12 september 1958 - Rotterdam, 27 juli 2009
 
Journalist, kunstcriticus en dichter MichaŽl Zeeman is maandag in zijn woonplaats Rotterdam overleden aan een hersentumor. Zeeman was ondermeer criticus bij de Leeuwarder Courant, NRC-Handelsblad en De Volkskrant. Hij werd 50 jaar.

Zeemans vader was dominee in Lioessens en Burdaard, zijn zoon (geboren in Marken, 1958) bezocht de middelbare school in Dokkum.

De journalistieke loopbaan van Zeeman begon bij de Leeuwarder Courant, waar hij in de jaren tachtig toneelrecensent was. Daarvoor werkte hij bij boekhandel De Tille. Jarenlang heeft er een rechtzaak van de Leeuwarder boekhandel tegen hem gelopen, omdat hij een buitenissig groot aantal boeken als beloning mee naar huis zou hebben genomen. Dat is uiteindelijk geschikt.

Als proza-schrijver debuteerde Zeeman met de verhalenbundel 'De verduistering'. In enkele verhalen waren voor de kenner verwijzingen naar zijn Leeuwarder kennissen, onder wie de huidige wethouder Henk Deinum, te herkennen. Een van zijn gedichten is onderdeel van de Leeuwarder gedichtenroute, een ander gedicht ligt begraven in het fundament van schouwburg De Harmonie.

Zeeman kreeg de Buddinghí-prijs (1991) en de Gouden Ganzenveer (2002). Hij wordt vrijdag in Rotterdam begraven.

 
 

Bron: Leeuwardercourant.nl, dinsdag 28 juli 2009

 
 naar Marker Nieuws indexpagina