naar Marker Nieuws indexpagina

Nog vier weken gratis kunstroute Een Dijk van een Kust

  Nathalie Bruys, Brand New World (2009)  

Een Dijk van een Kust vormt nog tot en met 16 augustus een gratis toegankelijke route van kunstwerken aan de voormalige zeedijk in het Noord-Hollandse Waterland aan het IJsselmeer. De kunstenaars Moniek Toebosch, Sasker Scheerder & Martina Florians, Sarah van Sonsbeeck, Leo Divendal, Raphaёl August Opstaele, Susan Philipsz, Hannes Wallrafen & Rogeria Burgers, André Thijssen en Nathalie Bruys maken speciaal voor deze manifestatie een aantal bijzondere werken.
 
Een Dijk van een Kust 2009 is het eerste deel van een 4-jarige manifestatie waarin jaarlijks tijdelijke kunstwerken voor bijzondere locaties ontwikkeld worden. De route slingert dit jaar langs het bijzondere landschap tussen Durgerdam en Etersheim onder de titel “Windstilte”. De (inter)nationale kunstenaars reflecteren met hun werk op de geschiedenis van het landschap en de rol van de dijk hierin.
 
Kunstenaars
Voor Een Dijk van een Kust - Windstilte maakt Sarah van Sonsbeeck samen met het publiek een kaart waarin de stiltebeleving van het hondenlosloopgebied in Hemmeland centraal staat. Via de radiofrequentie FM 106.00 is niet alleen in de auto en thuis rondom de Gouwzee maar ook bij Rederij Noordwest de nieuwe editie van het werk Engelen/Angels (1994-1999) van Moniek Toebosch te beluisteren tijdens de dagelijkse boottochten tussen Monnickendam en Marken (Zie de website voor exacte vertrektijden en dagen). Sasker Scheerder & Martina Florians vragen aandacht voor de grootste natuurlijke bedreiging van de dijken in hun Museum van de Muskusrat. Van Raphaёl August Opstaele is het levensgrote en fascinerende Reizend Wereld Windorgel 1978-1979 te zien en te horen. 
 
In twee telefooncellen, geplaatst tussen Volendam en Edam, laten Hannes Wallrafen & Rogeria Burgers verhalen horen van bewoners van het gebied. Van Leo Divendal zijn op bijzondere plekken foto’s in het landschap te zien uit zijn serie Haze of Dawn waarin schepen, havens en de zee centraal staan. Susan Philipsz installeert een geluidskunstwerk op de Nes, de landtong in het Markermeer, aan het begin van de dijk naar Marken. Van André Thijssen is een video-installatie geplaatst in de Hervormde Kerk van Marken en Nathalie Bruys vraagt bezoekers plaats te nemen in een drijvend object met een speciale soundtrack. Dit bijzondere object is nu te zien in Marken in de kop van de oude haven tegenover woonhuis nr. 37. 
 
De kunstroute kan het beste bezocht worden aan de hand van één van de speciale fiets- en wandelroutes die staan aangegeven in de brochure. De brochure is voor Euro 2,00 verkrijgbaar bij diverse horecagelegenheden en VVV’s. Zie ook www.eendijkvaneenkust.nl.
 
 Organisatie
Initiatief – Gemeentelijk Samenwerkingsorgaan Waterland
Projectteam – Henke Baars, Marjolijn Hessing, Paula van Zijl
Adviseurs beeldende kunst – Xander Karskens en Nathalie Bruys
  
Voor meer beeldmateriaal en/of informatie kunt u contact opnemen met:
Paula van Zijl 06-52393208 /of communicatie@eendijkvaneenkust.nl

Hannes Wallrafen & Rogeria Burgers, Ode aan de telefooncel (2009) Nathalie Bruys, Brand New World (2009)
     
 

Bron: Paula van Zijl (projectteam), dinsdag 21 juli 2009

 
 naar Marker Nieuws indexpagina