naar Marker Nieuws indexpagina
Van Staphorst naar Marken
  Van Staphorst naar Marken. Het is een afstand van slechts enkele tientallen kilometers. Toch zien we qua levensstijl een groot verschil. Als voorbeeld neem ik de klederdracht. Staphorst: sober en donker. Marken: kleurrijk met veel borduurwerk. Het is tevens een ingewikkelde dracht doordat er zoveel verschillende onderdelen gemaakt zijn voor diverse gelegenheden. De kunstenaars/ontwerpers laten zich graag inspireren door tradities. In het themanummer Interieur van Elsevier (april 2009) komt de herboren folklore aan bod. Jonge mensen poseren in de Markerdracht met een design ontwerp in hun handen.  
   
  Jacqueline Zeeman (20) in daagse dracht. In haar handen heeft zij een vaas van keramiek en eikenhout van Dick van Hoff voor Koninklijke Tichelaar Makkum gebaseerd op de traditionele emmer. Op de achtergrond geborduurd linnen Samos van Vaughan.  
   
  Wessel Zwiers (16) in daagse dracht. In zijn handen heeft hij de lamp August, een variant op de olielamp, met een ledtechnologie (traploos dimbaar) van het Zweedse duo Broberg en Ridderstråle voor Littala, bij Mek. Op de achtergrond geborduurd linnen Milas van Vaughan.  
   
  Tinie Uithuisje (21) in daagse dracht. In haar handen heeft zij een vaas van Marcel Wanders voor Moooi. Op de achtergrond stof Benvarden van Osborne & Little.  
 

Bron: Berthi.web-log.nl, zaterdag 18 juli 2009

 
 naar Marker Nieuws indexpagina