MARKEN in het NIEUWS
    
Oer-Hollands welkom op de ijsbaan
 

APELDOORN - Jenell ter Maten had er speciaal een Marker kostuum voor geleend. "Ik wil laten zien dat ik er bij hoor", verklaarde hij zijn verschijning op het welkomstfeest voor nieuwe Nederlanders. "Ik ben nu drieënhalf jaar in Nederland en helemaal geïntegreerd." Ter Maten is van oorsprong Roemeen.

Hij trouwde met een Nederlandse vrouw, doorliep de inburgeringscursus en mocht in september zijn naturalisatiecertificaat in ontvangst nemen. Gisteren was hij bij het feestje dat de gemeente Apeldoorn voor alle nieuwe Nederlanders hield. 220 mensen waren uitgenodigd, iets meer dan de helft daarvan kwam opdagen. De bijeenkomst op het Raadhuisplein stond in het teken van oer-Hollandse tradities. Er was snert - zonder varkensvlees - en warme chocolademelk. De bezoekers konden kennismaken met de schaatssport.

Marta Dabrowska uit Polen was één van de durfals die schaatsen onderbonden en zich op het ijs waagden. De liefde dreef haar naar Nederland. De relatie ging uit, maar ze voelde zich hier zo thuis dat ze besloot te blijven. "Nederlands leren was verschrikkelijk moeilijk, maar ik ben dol op zuurkool en worst van de HEMA."
 

Bron: De Stentor, dinsdag 16 december 2008