MARKEN in het NIEUWS
    
Schipper op de bon na aanvaring op Markermeer
 

De Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft proces-verbaal opgemaakt tegen de schipper van een zeilboot die vrijdag 17 oktober op het Markermeer een binnenvaartschip ramde.

De 42-jarige man uit Hardinxveld-Giesssendam had het grote schip niet gezien omdat hij in de kajuit aan het koken was.

Het lege binnenvaartschip had omstreeks 19.00 uur het Oostvaardersdiep verlaten en voer in de vaargeul richting Amsterdam. De schipper zag vanuit de tegenovergestelde richting een zeilboot naderen.

Het zeiljacht voerde een grootzeil en voorzeil. De zeilboot koerste recht op het binnenvaartschip af maar de schipper verwachtte dat de zeilboot wel zou bijdraaien om bakboord op bakboord te passeren. Maar toen de zeilboot op ongeveer 75 meter afstand nog steeds niet van koers veranderde week het binnenvaartschip zelf maar uit naar stuurboord.

Om een ‘kop op kop’-aanvaring te voorkomen zette de schipper zelfs zijn boegschroef bij. Een aanvaring kon echter niet meer worden voorkomen. De zeilboot voer onder een rechte hoek, net achter de midscheeps, in de bakboordszijde van het binnenvaartschip. De schipper van de zeilboot was net voor de aanvaring weer in de kuip gekomen maar kon de aanvaring ook niet meer voorkomen. De man was in de kajuit bezig geweest met koken en had het grote schip niet opgemerkt. De zeilboot had een gat in de steven en ook de railing en de verstaging waren beschadigd.

Het binnenvaartschip had slechts een kleine deuk. De Waterpolitie legt de zeiler onder andere ‘slecht zeemanschap’ en het varen zonder dat er iemand stuurt ten laste.

 

Bron: Blik op het Nieuws, maandag 20 oktober 2008