MARKEN in het NIEUWS
    
Politiek forum matig bezocht op Marken

Marken, vrijdag 23 mei 2008. De Raad van de Gemeente Waterland heeft besloten te investeren in rechtstreekse contacten met de inwoners van de verschillende kernen. Ieder fractie heeft daarom de opdracht om een bijeenkomst te organiseren. CDA Waterland organiseerde afgelopen donderdag zo’n bijeenkomst voor de inwoners van Marken. Het was de derde bijeenkomst. De eerste werd vorig jaar juni in Broek in Waterland georganiseerd door Groen Links. De tweede werd in maart georganiseerd door Waterland 95 in Uitdam en nu dus de beurt aan Marken. Deze avond in dorpshuis Het Trefpunt werd door 34 personen bijgewoond. De Raad zelf was niet compleet. De raadsleden van de VVD waren niet aanwezig en tevens had Burgemeester Jongmans zich geëxcuseerd. De avond werd om 20.00 uur geopend door Simon Verbeek. Hij deelde de toehoorders mede, dat deze avond mede tot stand is gekomen op initiatief van de Groen Links fractie. Zij opperden het idee om als gemeenteraad naar de burgers te gaan. Verbeek stelde de leden van Raad achter de tafel voor. Als wethouder was aanwezig de heer Fred Bouwman. Hij is ook de kernwethouder voor Marken. Tevens zat ook griffier Erich Dijk in de zaal. Gerrit Schouten fungeerde als voorzitter. 

Huurwoningen op Marken

Op voorhand konden er onderwerpen worden aangeboden, om over te discussiëren. Er was één brief ontvangen. Marieke Zeeman en Esther Boes wilden wel eens de visie horen hoe de gemeenteraad dacht over de kansen op een huurwoning voor jongeren. En als er geen kans bestaat, dat vele jongeren naar een woning buiten Marken gaan zoeken. En de vraag was ook, wat zijn de standpunten en oplossingen van de Raad ? Als eerste gaf Groen Links commentaar. André Montauban begon over startersleningen. Waterland 95 begon over overleg tussen project ontwikkelaars over dit onderwerp. Maar toewijzing van huur woningen heeft ook met landelijke regels te maken. Er ontstaat discussie tussen de partijen over dit onderwerp. Uit de zaal werd verzocht om geen verkiezingspraatje te houden. Sinds het begin van de Gemeente Waterland, 1 januari 1991, zijn ± 25 woningen op Marken gebouwd. Er zijn wel plannen voor woningbouw op Marken, bijv. Minneweg Noord en de Bennewerf. Om 20.50 uur werd dit onderwerp beëindigd.

 Parkeren op Marken

Gemiddeld heb je in Nederland ± 1,5 parkeerplek per woning. Op Marken is deze situatie heel anders. Er zijn vele auto’s, maar te weinig parkeerplekken. In het verleden moest de politie toezien op het parkeerbeleid. In de toekomst worden Bijzondere Opsporingsambtenaren (BOA’s) aangesteld om o.a. op de controle van het parkeerbeleid toe te zien. Vele personen op Marken hebben wel een parkeervergunning, maar geen parkeerplek. Om 21.06 uur werd de pauze aangekondigd en konden de aanwezigen koffie / thee nuttigen. 

De pauze duurde 14 minuten. Vervolgens werden onderwerpen als onderhoud aan lantaarnpalen en bankjes behandeld. Door bezuinigingen is het budget voor onderhoud minder geworden. In de discussie werd geopperd om dit soort werk niet meer uit te besteden, maar door “eigen mensen” te laten doen, net als in het verleden. Maar indien men zaken ziet, die onderhoud behoeven, kan men contact opnemen met het Gemeentehuis.

Ook de opmerking “plannen duren jaren bij de Gemeente Waterland” werd naar voren gebracht. De verdeling binnen de gemeenteraad en de kosten worden als reactie gegeven. Leefbaarheid was ook een onderwerp. Of er bij een eventuele grote brand op Marken wel voldoende personen van de brandweer op Marken zijn. Er werd dan ook de werkgelegenheid op Marken mee bedoeld.  Cultureel & toeristisch beleid werd aan de orde gebracht. De gemeenteraad komt met een cultuur visie. De Gemeente Waterland is nu een “witte vlek” als het om de VVV gaat. Monumenten in Gemeente Waterland.  Dit soort panden kosten veel geld en zijn duur in onderhoud. Op dit gebied dient de Welstandscommissie “normaler” of  “meewerkender” te gaan denken. Om 22.11 uur wordt de avond afgesloten. Na afloop kon een ieder onder het genot van een consumptie, welke werd aangeboden, op informele wijze kennis maken met de raadsleden.

Bron: PepProductions, vrijdag 22 mei 2008