MARKEN in het NIEUWS
    
Bus met Markers naar Volendammer Piratenfestival
De piraten komen eraan! Eerste Volendammer Piratenfestival in sporthal Opperdam
VOLENDAM - Piratenfestijnen zijn in. Overal in Nederland worden festivals gehouden met de typisch Nederlandse volksmuziek die je nooit op de Hilversumse radio zult horen, maar die wel altijd het hart van ieder feest vormen. Volendam zou Volendam niet zijn als het niet haar eigen piratenfestival zou organiseren, met uiteraard alleen maar artiesten van eigen bodem. Op 26 januari is het zover. Sporthal Opperdam is er helemaal klaar voor.

Volendammers houden van een feestje. Na een week hard werken is het helemaal niet erg om even stoom af te blazen. Op 26 januari stromen alle muziekliefhebbers naar Sporthal Opperdam aan de Heideweg voor het eerste grote Volendammer Piratenfestival. De Piratenfestijnen, die her en der in Nederland worden gehouden, danken hun naam aan de typisch Nederlandse volksmuziek die ze brengen. De vele piratenzenders op de radio en tegenwoordig ook op internet draaien de gezellige Nederlandstalige volksmuziek waar de meeste Nederlanders zo van houden. Omdat de Hilversumse zenders deze muziek jarenlang hebben genegeerd, mogen de piratenzenders zich al vele jaren verheugen in een hoge populariteit. Artiesten als Frans Bauer, Jannes en Jan Smit hebben hun populariteit veelal te danken aan de piratenzenders. Pas sinds kort wordt hun muziek ook op de landelijke zenders gedraaid.

Piratenfestijn

Op de piratenfestijnen is het daarom een komen en gaan van bekende Nederlandse artiesten. Het publiek komt echt goed aan zijn trekken. Zo ook tijdens het eerste Volendammer Piratenfestival. Het programma van deze avond is zeer indrukwekkend. Wie denkt dat de Volendammer muziekscene alleen maar bestaat uit Jan Smit, Nick en Simon en de 3J's heeft het helemaal mis. Onder de kleine groep landelijk bekende artiesten zijn nog vele lokale artiesten actief die zich in de regio in een groeiende populariteit mogen verheugen. De meeste van deze artiesten laten regelmatig van zich horen via de Volendammer Kermishitfestival cd's. Ook tijdens het jaarlijkse kermishitfestival live spektakel in De Jozef komen ze vaak voorbij. In Sporthal Opperdam wordt zaterdag 26 januari het dak eraf gefeest door Joop Bouwman (Ad Fundum), Sibbele, Wolfgang Schwalbe, Jeff, John Dé, Fred Peerdeman, Nooit Dogt, Devilish Mary & De Bok, Net An, Me Zus en Ik, José, Jan Karregat, De Sammies, Kees Parre, Oars Nag, Nick Single, Sweet 15, Marjan, Michel de Haan, Peter de Haan, Volop Skik, Dubbel Dé, JAHA, Feestband Volendam, Sjonny Rocka, en de 3 G's. De laatste aanwinst van de kermis cd's uit Marken, de formatie ESMS bestaande uit Michel en Eddy Schipper, is natuurlijk ook van de partij. Zij nemen zelfs een hele bus Marker fans mee.

Kees en Jenny

Om de avond helemaal compleet te maken is de presentatie in de vaardige handen gegeven van het bekende duo Kees Tol en Jenny Smit. Beiden zijn ze landelijk bekend geworden door de soaps rond Jan Smit. Tegenwoordig zijn beiden zeer actief met hun eigen tv-programma bij de Lokale Omroep Volendam-Edam (LOVE), 'Love and Kicking', dat tweewekelijks wordt uitgezonden. In hun eigen programma ontvangen ze landelijk bekende gasten als Jeroen van der Boom, Wolter Kroes en Patty Brard. De aflevering die ze opnamen met Yolanthe Cabau van Kasbergen leverde enorm veel publiciteit op. De hilarische sketches met Kees Tol in de rol van Volendammer onderwijzer die Yolanthe wel even Volendams zou leren, werden meer dan 100.000 keer bekeken op Youtube. Kees en Jenny organiseren en presenteren tevens ieder jaar de Sinterklaasshow in Sporthal Opperdam. De presentatie van het Piratenfestival is dus in zeer goede handen.

Jan en Griet

Een andere steunpilaar van het Piratenfestival is het bekende dj-duo Jan en Griet. Hun radioshow op LOVE-radio op zaterdagmiddag, 'Jan en Griet en het Hollandse Lied' mag zich verheugen in een ongekende populariteit. Zo zeer zelfs dat Jan en Griet eigen shows verzorgen in De Jozef, die steevast tot de laatste man zijn uitverkocht. Hierbij hebben bekende artiesten opgetreden als Johan Visscher (Volop Skik), Sibbele, Erwin van het Merretkoor, Jannes, Arne Janssen en De Kirries. Jan en Griet staan garant voor een avond topgezelligheid, dus het Volendammer Piratenfestival kan eigenlijk gewoon niet stuk. De vraag is slechts hoe de organisatie zoveel artiesten in een avond weet te proppen. Het spektakel duurt dan ook van 18.00 tot 01.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Sporthal Opperdam, Harmen CD Corner en Jan Cas Sombroek á € 18,-.

Bron: Ons Streekblad, donderdag 17 januari 2008