MARKEN in het NIEUWS
    

TU Delft meldt zakkende dijken rond IJsselmeer

DELFT (ANP) - De dijken rond het IJsselmeer zijn de laatste vijftien jaar gezakt. Rond Marken is de dijk tussen 1992 en 2001 tien centimeter lager geworden. Bij Harlingen is een strook van tien kilometer lager dan voorheen.


Het Paard van Marken, Marken (archieffoto 2000). De dijken rond het IJsselmeer zijn de laatste vijftien jaar gezakt. Rond Marken is de dijk tussen 1992 en 2001 tien centimeter lager geworden. Bij Harlingen is een strook van tien kilometer lager dan voorheen. ANP Photo
 

Dat is gebleken uit metingen met nieuwe satelliettechnieken. Studenten van de masteropleiding Geomatics van de Technische Universiteit Delft hebben de berekeningen uitgevoerd.
Het resultaat is volgens dijkonderzoeker Stefan van Baars geen aanleiding tot ongerustheid. ,,De dijken zijn goed. Maar in Marken is de grond nu eenmaal slap en in Harlingen is waarschijnlijk zoutwinning de oorzaak.'' De meeste dijken blijken door de jaren heen stabiel. De TU presenteert woensdag het onderzoek.
De nieuwe techniek gebruikt radarmetingen vanuit satellieten die vanaf 800 kilometer hoogte signalen uitzenden. Vanaf 1992 hebben deze satellieten elke 35 dagen heel Nederland bemeten. Tot voor kort was het echter niet mogelijk om deze grote hoeveelheden data te analyseren. De studenten hebben een nieuwe methode ontwikkeld om uit deze data bruikbare informatie over de vervorming van dijken te halen.
Daardoor is het mogelijk om voor veel dijken tot op de millimeter precis de stabiliteit te bepalen. Het TU-onderzoek heeft zich vooral op de IJsselmeerdijken gericht. Van Baars: ,,ESA heeft vanaf begin jaren negentig een schat aan gegevens verzameld. Het sturen van een landmeter die een centimeter verzakking constateert, heeft tegenwoordig weinig zin meer.''
 

 

Bron: www.pzc.nl, dinsdag 7 november 2006